Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή μας για Λουκουμάδες, για να αναδημιουργήσετε αυτές τις μικρές παραδεισένιες μπουκιές από το μηδέν!
Λουκουμάδες με μέλι: μια αληθινή ελληνική, γλυκιά και ζουμερή λιχουδιά!
Συνταγή Λουκουμάδες
Οι λουκουμάδες είναι μικρές αφράτες γλυκές μπάλες με μέλι (η ελληνική εκδοχή των ντόνατς), οι οποίες τηγανίζονται σε βαθύ τηγάνι για να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές. Οι ελληνικοί λουκουμάδες παραδοσιακά σερβίρονται εμποτισμένοι σε ζεστό σιρόπι μελιού, πασπαλισμένοι με κανέλα και γαρνιρισμένοι με ψιλοκομμένα καρύδια ή καβουρδισμένο σουσάμι. Απλά ακαταμάχητοι!
Ingredients
For the doughnuts
240 γρ. χλιαρό γάλα
240 γρ. χλιαρό νερό
15 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κοφτό κ/γλ αλάτι
4 κ/σ ελαιόλαδο
Λάδι για τηγάνισμα
Για το γαρνίρισμα
350 γρ. μέλι από Άνθη, Θυμάρι & Κωνοφόρα Δέντρα
κανέλα σε σκόνη
καρύδια ψιλοκομμένα
Για την σως σοκολάτας
200 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
110 γρ. νερό
75 γρ. ζάχαρη ψιλή
Οδηγίες
Για να ετοιμάσετε τους παραδοσιακούς λουκουμάδες αρχίστε με την ζύμη. Στο μπολ του μίξερ προσθέστε το νερό και την μαγιά. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι και περιμένετε για 5 λεπτά μέχρι η μαγιά να διαλυθεί εντελώς. Προσθέστε στο ίδιο μπολ τα υπόλοιπα υλικά για την ζύμη. Χτυπήστε το μείγμα στο μίξερ (με το σύρμα) σε δυνατή ταχύτητα, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να χυλώσει. (Μπορείτε να το χτυπήστε και στο χέρι με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει λείο το μείγμα). Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό σημείο για τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Για να τηγανίσετε τους λουκουμάδες προσθέστε σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα αρκετό λάδι (για τηγάνισμα). Ζεστάνετε το λάδι. Δοκιμάστε αν το λάδι έχει κάψει ρίχνοντας μέσα λίγο από το χυλό. Αν το δείτε να τσιτσιρίζει, είναι έτοιμο.
Βουτήξτε ένα κουτάλι της σούπας σε νερό και πάρτε κουταλιά από τον χυλό και ρίξτε τον στο καυτό λάδι. Επαναλάβετε, βρέχοντας πάντα πρώτα το κουτάλι έτσι ώστε να γλιστράει ο χυλός εύκολα, μέχρι η επιφάνεια του τηγανιού να γεμίσει με λουκουμάδες. Όσο οι λουκουμάδες τηγανίζονται, χρησιμοποιήστε μία τρυπητή κουτάλα για να τους βυθίζετε και να τους γυρνάτε, έτσι όλες οι πλευρές να ροδίσουν. Βγάλτε τους λουκουμάδες σε ένα πιάτο που το έχετε στρώσει με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Επαναλάβετε με τον υπόλοιπο χυλό.
Όταν ολοκληρώσετε, τοποθετήστε τους λουκουμάδες σε μία μεγάλη πιατέλα, περιχύστε τους με ζεσταμένο μέλι και πασπαλίστε τους με την κανέλα και τα καρύδια.
Αν έχετε διάθεση για λίγη σοκολάτα, γαρνίρετε τους λουκουμάδες με σως σοκολάτας. Για να ετοιμάσετε τη σως, προσθέστε σε ένα κατσαρόλι την ζάχαρη και το νερό και σιγοβράστε. Σιγοβράστε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί πλήρως. Προσθέστε την τεμαχισμένη σοκολάτα και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Περιχύστε την ζεστή σοκολάτα πάνω στους λουκουμάδες, πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια ή αμύγδαλα.